Naslovnica
 
 
 
POZIV NA KONCERT
   
 
 
     

Mješoviti zbor HPD-a „Slavulj” pod dirigentskim i orguljaškim vodstvom maestra Josipa degl' Ivellia pratio je svetu Misu u crkvi Svete Katarine Aleksandrijske, 25. studenog 2019. na poziv nekadašnjeg člana i vrsnog orguljaša HPD Slavulj, a sada župnika Roberta Jakice.

Misno slavlje predvodio je sisački biskup mons. Vlado Košić povodom proslave Svete Katarine Aleksandrijske, zaštitnice župe i mjesta Komareva nedaleko Siska.

       
NASTUP SLAVULJA U KOMAREVU
   
 
 
     

Mješoviti zbor HPD-a "Slavulj" je u Beču 23. i 24. studenog 2019. održao dva nastupa - u crkvi Am Hof i župnoj crkvi Emmaus Wienerberg na Tesarekplatz 2 pod dirigentskim vodstvom maestra Josipa degl' Ivellia.

Subotnje prijepodne bilo je rezervirano za turistički obilazak grada Beča.

Među brojnim znamenitostima, istaknuli bismo posebno kapucinsku grobnicu, poznatiju pod nazivom Carska kripta. To je grobnica obitelji Habsburg i Habsburško - Lotrinške. Grobnica se nalazi u Neue Markt (Mehlmarkt) ispod kapucinske "Crkve Gospe od Anđela" u Beču o kojoj se brinu istoimeni redovnici.Tu je sahranjeno146 osoba od kojih samo odgojiteljica carice Matije Terezije, grofica Maria Carolina von Fuchs-Mollard, nije habsburške carske krvi. Posljednje počivalište Habsburgovaca pod kapucinskom crkvom posjeti godišnje oko 200.000 osoba.

Koncert mješovitog zbora održan povodom 155. godišnjice neprekinutog rada održan je u 19 sati u crkvi Am Hof. Programski šarolik repertoar, od duhovne do svjetovne tematike, bio je predstavljen brojnoj publici koju su činili u većini članovi Hrvatske udruge ravnatelja osnovnih škola sisačko-moslavačkog ogranka koji su u Beču bili na studijskom putovanju.

U nedjelju je mješoviti zbor liturgijskim pjevanjem pratio svečanu svetu Misu na blagdan Krista Kralja u župnoj crkvi Emmaus Wienerberg na Tesarekplatz 2.Na orguljama je mješovitom zboru u pratnji bio maestro Giuseppe Terza. Nakon svete Mise održan je kratki koncert duhovne glazbe. Mnoštvo vjernika austrijskog i hrvatskog porijekla s osobitim zanimanjem pratilo je zborski izričaj i nagradivši glazbenike velikim pljeskom. Nakon kraćeg druženja s domaćinima, zboraši su krenuli put čuvenog dvorca Schönbruna gdje su uživali u svakom kutku povijesno-kulturnog blaga Austrije.

Zahvaljujemo na pomoći u organizaciji i realizaciji Hrvatskoj akademskoj zajednici u Beču na čelu s Igorom Lackovićem, Anom Marijom Manestar i Marijanom Kalapurićem, kao i vlč. Zvonku Brezovskom, kao i pročelniku Upravnog odjela za prosvjetu, kulturu i sport Sisačko-moslavačke županije Darjanu Vlahovu za dolazak na subotnji koncert.

                       
NASTUPI SLAVULJA U BEČU
 
 
     

Ovim putem želimo informirati petrinjsku javnost o slijedu događaja koji je prethodio osnivanju Vokalnog ansambla "Petrusice", o čemu ste mogli biti informirani na najpopularnijoj društvenoj mreži i na njihovoj novoj stranici pročitati da "su se spletom okolnosti i prijepora našle u situaciji da im je onemogućeno djelovanje unutar Društva (Slavulj), ponajprije kao sekcije ŽVA Petrus."

U Slavulju je uvijek naglašavano (tradicija, ali ne bez razloga, jer je mješoviti zbor djelovao i pod dirigentskim vodstvom pokojnih: Franje Koydla, Vladimira Stahuljaka, Stjepana Križanića, Milivoja Grgića, Mate Bučara, Miroslava Rehora, Ljudevita Gečeka, Nikole Bašića, i sadašnjeg dirigenta Josipa degl’  Ivellia) da je mješoviti zbor glavna sekcija Društva i da je članstvo u mješovitom zboru mjesto gdje svaki pojedinac bz obzira na glazbeno obrazovanje, uči pjevati, kako pojedinačno tako i u svojoj pjevačkoj dionici i cijelom ansamblu, slušajući i sebe i ostale pjevače oko sebe.

Mali vokalni ansambli, dakle MVA "Petrinjski slavulji" i ŽVA "Petrus", sastavom su od pjevača iz mješovitog zbora, dodatni su glazbeni izričaj i izazov za svakog pojedinačnog pjevača koji je pjevajući u mješovitom zboru stekao prijeko potrebno iskustvo zborskog pjevača i može to iskustvo prenijeti u mali vokalni ansambl, gdje je to i više nego potrebno.

U tom nastojanju, a želeći zaštititi i sačuvati upravo tradiciju mješovitog zbora, Skupština Društva usvojila je javnim glasovanjem dodatni stavak Statuta da u Slavuljevim malim vokalnim ansamblima mogu sudjelovati (ako je potrebno) najviše l-2 vanjska pjevača koji iz bilo kojeg razloga ne mogu sudjelovati i u radu mješovitog zbora, a uz prethodnu suglasnost i odluku Upravnog odbora Društva.

Zašto o ovome pišemo?

Pišemo, jer je od 21.10.2019. nepisano pravilo postalo pisano i uvršteno u Statut Društva na održanoj Izbornoj skupštini HPD-a "Slavulj".

Većina dosadašnjih članica ŽVA "Petrus" se s novim člankom Statuta nije složila, smatrajući pritom da se njih iz Društva želi izbaciti. Naprotiv, ova mjera je napravljena da se ne razvodnjava članstvo i drži na okupu u svim sekcijama koliko je to moguće, a ponajviše u mješovitom zboru.

S obzirom da je s danom 28.10.2019. voditeljica ŽVA "Petrus" Jasmina Augustić podnijela ostavku na mjesto voditeljice Ansambla i svojom voljom istupila iz članstva HPD-a "Slavulj", isto to su učinile četiri članice, a naknadno još jedna članica, dana 04.11.2019. održana je sjednica novog saziva Upravnog odbora na kojoj je usvojena i odluka o nastavku rada ŽVA "Petrus" pod vodstvom maestra Josipa degl’ Ivellia i sudirigentice Maje Ostojić.

Uprava HPD-a "Slavulj" i svi članovi mješovitog pjevačkog zbora mišljenja su da je u cilju iznošenja svih točnih informacija nužno podastrijeti i gore navedene činjenice.

Vokalnom ansamblu "Petrusice" želimo puno uspjeha u budućem radu.

Plan rada mješovitog zbora HPD-a "Slavulj" je izuzetno osebujan i bogat raznolikim programom, privlačan svim generacijama publike, stoga ovim putem pozivamo sve ljubitelje zborske glazbe da nam se pridruže u radu i zajedno s nama ostvare postavljen cilj – ostvarivanje glazbeno-estetskog potencijala pjevača amatera, a samim time i kvalitetno pronositi ime HPD-a "Slavulj" i Grada Petrinje pod našim dobro znanim geslom:

Teb’ u slavu dome naš !

Za Hrvatsko pjevačko društvo "Slavulj":

predsjednik Željko Crnković,
zamjenica predsjednika Maja Ostojić i
tajnica Ines Kosturin.

 
PRIOPĆENJE HPD-a "SLAVULJ" PETRINJA JAVNOSTI
   
 
 
     
 

Na poziv Udruge veterana - veterana Domovinskog rata Grada Petrinje i predsjednika Zlatka Iskrića (ratnog zapovjednika), Muški vokalni ansambl Petrinjski slavulji, kratkim je prigodnim nastupom u nedjelju 03.11.2019. u 11:00 sati u prostorijama Udruge, obilježio 27. obljetnicu osnutka 12. domobranske pukovnije Petrinja.

 
OBLJETNICA OSNUTKA 12. DOMOBRANSKE PUKOVNIJE PETRINJA
   
 
 
     
 

Izborna skupština Hrvatskog pjevačkog društva "Slavulj" Petrinja održana je u ponedjeljak, 21.10.2019. s početkom u 19.00 sati.

U dnevni red bile su uvrštene i točke vezane uz proteklo razdoblje od zadnje Izborne skupštine vezane uz nastupe svih Slavuljevih sekcija (Mješoviti zbor, Muški vokalni ansambl "Petrinjski slavulji", Ženski vokalni ansambl "Petrus" i Gradski dječji zbor).

Vrlo bogat program svih sekcija realiziran je u potpunosti na zadovoljstvo članova i voditeljica sekcija Jasmine Augustić i Vesne Brebrić, a ponajviše dirigenta maestra Josipa degl' Ivellia.

Kroz protekle četiri godine Društvo je održalo 214 javnih nastupa u Hrvatskoj i inozemstvu, a repertoar je uvježbavan na više od 700 pjevačkih proba. Za svoj rad nagrađeni su zlatnim, srebrnim i brončanim plaketama, uz brojne zahvalnice i priznanja.

Tajnim glasovanjem 39 članova Društvo je izabralo novo rukovodstvo:

Željko Crnković – predsjednik Društva
Maja Ostojić – zamjenica predsjednika Društva
Ines Kosturin – tajnica Društva
Višnja Dejanović – blagajnica / rizničarka Društva

Članovi Upravnog odbora:
Božica Dolenac, Zlatko Marčec, Marijo Vancaš

Članovi Nadzornog odbora:
Gordana Ross, Milka Klasić, Marcela Sigur

Zahvaljujemo na potpori u radu Društva:
Gradonačelniku Grada Petrinje i zastupniku u Hrvatskom saboru g. Darinku Dumboviću, Predsjednicima i članovima Gradskog vijeća Grada Petrinje, Pročelnicima i djelatnicima Upravnog odjela za društvene djelatnosti Grada Petrinje, Direktorici i djelatnicima Turističke zajednice Grada Petrinje, Udruzi Ratni veterani Domovinskog rata Grada Petrinje, Pročelnicima i djelatnicima Upravnog odjela za prosvjetu, kulturu i šport SMŽ, Zajednici Kulturno-umjetničkih udruga SMŽ, Hrvatskom saboru kulture Zagreb i Ministarstvu kulture RH.

Hvala donatorima:
Fakultet elektrotehnike i računarstva Sveučilišta u Zagrebu i prof. dr. sc. Mislav Grgić – počasni član HPD-a "Slavulj"; tvrtke: Elgrad, Saxum, Marea plus, Pekare EDI.

Nove planove u ovoj i narednim godinama koje slijede HPD-u "Slavulj" uz dirigentsko i umjetničko vodstvo maestra Josipa degl' Ivellia, Društvo će ostvarivati kao i do sada te će svojim predanim radom i kvalitetom ponosno pronositi ime HPD-a "Slavulj" i Grada Petrinje pod Slavuljevim geslom:

"Teb' u slavu dome naš!"

 
IZABRANO NOVO RUKOVODSTVO HRVATSKOG PJEVAČKOG DRUŠTVA "SLAVULJ" PETRINJA
   
 
 
MAILING LISTA
Vašu e-mail adresu upišite ovdje:
 
Prijava
Odjava
 

newsletter@slavulj.hr
 
 
 
NOVO NA WEBU
 
 
 
KALENDAR NAJAVA
 
 
 
KUĆICA OD NOTA
ZBIRKA PJESAMA ZA DJECUPoštovana čitateljice, poštovani čitatelju,

sa zadovoljstvom vam predstavljamo naše novo tiskano izdanje, i to ne jedno već dva izdanja -
KUĆICA OD NOTA, ZBIRKA PJESAMA ZA DJECU u izdanju Hrvatskog pjevačkog društva "Slavulj" Petrinja.

Prvo izdanje namijenjeno je djeci podnaslova
DIONICE - bogato ilustrirano, šareno, u boji, veselo - prepuno nota i stihova pjesama, a drugo 'ozbiljnije', namijenjeno učiteljima, voditeljima i svima koji se susreću s glazbom i rade s djecom, podnaslova PARTITURE I DIONICE koje se sastoji od dionice s glasovirskom pratnjom i posebno dionicama za dječji zbor. Format tiskovine je A4, u crno-bijelom izdanju.

Autorice tekstova pjesama su Ljubica Kolarić Dumić i Vesna Brebrić. Ljubica Kolarić Dumić, pjesnikinja, učiteljica u mirovini, autorica je nekoliko knjiga dječjih pjesama, a u ovom izdanju nalaze se uglazbljene njezine četiri pjesme, dok je Vesna Brebrić (odgajateljica i članica HPD-a "Slavulj") svoj senzibilitet prema pjesmama pretočila u stihove 14 dječjih pjesmica koje su uglazbljene i nalaze se u ovoj zbirci.

Autor glazbe Josip degl' Ivellio, dirigent Gradskog dječjeg zbora Hrvatskog pjevačkog društva "Slavulj" Petrinja.

Stoga pozivamo sve zainteresirane za ova izdanja da nam se obrate na dolje navedene adrese.

Cijena
DIONICE je 29,00 kn, a PARTITURE I DIONICE 39,00 kn.

             
             

Sva izdanja mogu se naručiti pojedinačno.
Poštanske troškove snosi kupac. Za Vaše cijenjene narudžbe molimo kontaktirati:

Željko Crnković  predsjednik
mob. 091 546 50 63

Jasmina Augustić   tajnik
mob. 098 170 1361
hpd@slavulj.hr
NOVA TISKANA IZDANJA - IDEALAN BOŽIĆNI POKLON
 
 
 
 
ARHIVA SLUŽBENIH DOKUMENATA
 
 

OBAVIJEST SVIM NOVIM ČLANOVIMA ZAINTERSIRANIMA ZA UKLJUČENJE U RAD DRUŠTVA!

Svi novi članovi mogu doći na razgovor i audiciju ponedjeljkom i srijedom u 18:50 do 19:00 sati u prostorije Društva.
Pozivamo Vas da se uključite u rad HPD-a "SLAVULJ" ponedjeljkom i srijedom od 19:00 - 21:00 sat.

Informacije i dogovori prije početka probe od 18:45 do 19:00 sati.

Uvijek ste dobrodošli!

Svoja pitanja ili zanimanja za zbor i zborsko pjevanje možete postaviti i putem naših e-mail adresa!

OBAVIJESTI
 
 

STRANI JEZICI

 
SUMMARY
 
ZUSAMMENFASSUNG
 
RIASSUNTO
 
vrh