Arhiva službenih dokumenata
 


ODGOVOR NA ČLANAK "PROTIMBE" WEB STRANICE MATICE HRVATSKE PETRINJA


Sve skladbe objavljene u pjesmarici 2004. godine čiji sam autor i urednik nastajale su ili su se pripremale i prepisivale u periodu od 1995. do 1998. godine. U to vrijeme, povratkom Hrvatskog pjevačkog društva "Slavulj" nakon progonstva u svoj matični grad od prijeratne glazbene notne arhive nije ostalo ništa. Tako sam bio odmah, na početku "prisiljen" nešto pronaći i iz "ostataka ostataka" pripremiti određene "lokalne" skladbe za uvježbavanje i izvođenje. Sve "sporne" pjesme su se dakle i izvodile na našim koncertima od 1995. pa nadalje – neke češće neke rjeđe. 2004. godine kada je planirana i proslava 140. godišnjice Društva upravo iz tih korištenih i višekratno pjevanih materijala – mojim rukopisom pisanih i priređivanih iz raznih fotokopiranih izvora i slično - napravio sam uredan kompjutorski prijepis i u tom obliku su pjesme objavljene.
Nesporno je i jasno da niti melodija niti tekst nisu moji, kao ni ostalih autora navedenih imenom i prezimenom u pjesmarici (E. Cossetto, J. Gotovac), već da su dio tradicije pjevanja petrinjskoga kraja – uostalom to je posve jasno napisano u uvodniku. Nakon više od pola stoljeća, a naročito nakon srpskog spaljivanja čitavog notnog arhiva tijekom okupacije Petrinje ideja je bila nešto spasiti, uredno i lijepo napisati i prirediti da je upotrebljivo i čitljivo.
U velikom poslu koji smo odradili za proslavu 140. godišnjice pored CD izdanja, knjige- monografije, izdavanju prigodne značke, velikih koncerata u Petrinji, Zagrebu i Splitu s čak dva posve različita programa i po prvi puta uz prigodni gudački orkestar, pjesmarica je bila posve usputna i "radna" stvar. A tko radi, tj. tko puno radi, taj i griješi. Sve dakle ono što je pripremano od 1995. do 1998. po kriteriju da je tematski vezano za Petrinju i za "Slavulj" objavili smo u toj zbirci bez dodatne provjere i bez kritičkog pristupa, jedino sa željom "nek se što više pjeva". Kod pojedinih skladbi učinjena je očigledna pogreška gdje sam ja zapravo bio samo osoba koja je napravila redakciju i/ili uredno prepisala notni materijal, a kod nekih drugih ja sam radio posve nove aranžmane ili svoje autorske uratke. Dakle jedan dio trebalo je potpisati samo kao redaktor, a drugi dio i kao autor obrade.
Zanimljivo mi je svakako kako je u vrijeme rukopisnih nastanaka istih (od 1995.g.)  skoro čitavo predsjedništvo MH Petrinja koje potpisuje danas ovaj članak aktivno pjevalo u zboru, pjevajući te iste pjesme, potpisane na isti način kao što su kasnije i objavljene. I ne samo to, već je u to vrijeme predsjednik "Slavulja" bio današnji član odbora MH. Prava je šteta što me tada nisu na to upozorili i pomogli mi oko boljeg i jasnijeg prezentiranja istih. Upotrijebivši njihove riječi i oni su dakle dio odgovornih jer su i sami pjevali identično potpisane skladbe i izvodili ih od 1995. godine. Dakle, pored jasno počinjenih pogrešaka između pojma "prijepis i redakcija" i "aranžman" teško da se svih 17 skladbi može tako kvalificirati što je jedna od zaključnih rečenica ovoga članka. Meni osobno, nakon mog dosadašnjeg skladateljskog opusa koji je međunarodno poznat i izvođen, sigurno ne treba pogrešan ili dodatan potpis na nekoliko pjesama. Greška postoji, i svakako je treba registrirati, i od toga nitko ne bježi, ali sveukupnost djela se zato nemože omalovažavati. Pored toga vraćam se na rečenicu s početka, tko puno radi i griješi, pa sukladno tome i sam sam svjestan učinjenoga. Svatko tko je – pa i naknadno – uočio bilo kakvu pogrešku –  mogao je pismeno o tome uputiti primjedbu na moju adresu, do sada se to nije dogodilo, već evo sada nakon sedam godina od objave i petnaest godina od izvođenja!

Na kraju, ističem kako je sve načinjeno u vezi te pjesmarice bio moj osobni volonterski uradak koji nisam nikada naplatio niti jednu lipu (samo prijepis notnog materijala je i do 80 kuna po stranici). Dakle radio sam s velikim entuzijazmom, te bi vjerojatno materijal bio bolje i pažljivije pripremljen za tiskanje da smo imali više novaca i više vremena. No pored toga morali smo se nositi s problemom i oko knjige-monografije za koju se kao suizdavač "pogurnula" upravo MH Petrinja, uredno se potpisala ne samo kao izdavač već i u uređivački odbor, iako zaista ostaje "misterij" što su pojedinci zapravo uređivali u toj knjizi koja je jedino i isključivo djelo g. Ivice Goleca uz svesrdnu pomoć oko objedinjavanja nekih suvremenijih arhivskih materijala  koju mu je svakako pružio Željko Crnković – no nek se nađe nečije ime u povijesti, zar ne?!
Gotovo sva financijska sredstva za cjelokupni program/projekt obilježavanja 140. obljetnice prikupili su tijekom 2004.g. članovi Slavulja (usporedbe radi, cjelokupni trošak izdavanja monografije je 103.500,00 kn od kojeg iznosa je Grad Petrinja svojom odlukom za troškove monografije uplatio 30.000,00 kn; a ostatak načelnim dogovorom 50/50 % financiranja monografije - sredstava Ministarstva kulture RH u iznosu od 8.500,00 kn za monografiju plasirana su putem MH Petrinja i uplaćena 09.09.2005.g. na žiro-račun Slavulja, dakle daleko od dogovorenog i 10 mjeseci nakon tiskanja i promocije knjige).

Kao dodatak svemu navodim i sljedeće; svjesni pogreški koje su učinjene, u svim primjercima pjesmarice (od 2005. pa do danas) pogrešno otisnuta stranica 70. se "preljepljuje" novom točno otisnutom stranicom, a svaka pjesmarica sadrži tzv. "errata corrige" u kojoj se navode upravo prozivane pogreške i netočnosti.

I konačno, sadržaj ove zbirke nota nikako ne treba brkati sa sadržajem druge. U drugoj zbirci nalaze se isključivo autorske skladbe na narodne tekstove i melodije, ali i na tekstove petrinjskih pjesnikinja (Vera Vuković, Marija Horžinek), kao i skladbe koje tematski nemaju veze s Petrinjom. Ono što sve njih objedinjuje u jednu cjelinu jest kriterij da su sve one (od 19 stoljeća do naših dana) IZRIJEKOM posvećene Hrvatskom pjevačkom društvu "Slavulj" u Petrinji.

Na kraju iskreno zahvaljujem Predsjedništvu MH Petrinja; vjerujem kako svojim stalnim i upornim bacanjem kamenja na sve i svekolike nas grešnike zaista iskreno vjeruju da su sami bez ikakvoga grijeha!?


HPD „Slavulj“ Petrinja

Predsjednik: Željko Crnković                                                                  

Josip degl' Ivellio


Petrinja, 17. ožujka 2011.

 
vrh
Munich based premium footwear brand VOR has just released its Generation 2 Pack for November 2012. The pack feature various styles that all incorporate a clean & classy silhouette with the spirit of classic sports heritage. The release is crafted of premium full grain leather, with a touch of butter-soft nubuck. All four colorways come in a vintage off-white upper and are fortified with a sophisticated bit of color.MBT KITABU GTX SHOES Sitting on the VOR sculptural outsole molded in two vintage colors rounds off the previously mentioned spirit of classic sports heritage.NIKE FLYKNIT RACER HERREN Each package comes with an additional pair of laces in the corresponding color. VOR’Nike Air Huaraches Generation 2 Pack is limited to 500 pairs and is now available at the VOR online store as well as AMEN, Pool and Harvest in Munich. Wyatt Mason penned an article about Ai Weiwei in the December 2011 issue of GQ.AIR JORDAN 2 MEN The article gives a lot of background on the artist, including chronicling his time spent living in New York, in the 1980’MBT Flame Chaussuress.  The article also goes into detail about Ai’ADIDAS ORIGINALS TUBULAR SHADOWs constant struggle with the PRC. It’s definitely worth the read.NIKE AIR JORDAN RETRO 5 Check it out over here.AIR JORDAN 4 [Photo by: Ai Weiwei,NIKE AIR MAX 90 via GQ].MBT TARIKI MEN